Kuchnia

zupy

Zupa fasolowa z kiełbasą

1 wędzona golonka
300 g drobnej różowej fasoli
1 liść laurowy
200 g paprykowanej kiełbasy
1 ząbek czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
1 szkl. kwaśnej śmietany
½ selera
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
1 cebula
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wymienić wodę , doprowadzić do wrzenia i odlać wodę.
W między czasie golonkę zalać wodą, wrzucić listek laurowy i gotować pod przykryciem do miękkości.
W połowie gotowania wrzucić fasolkę.
Miękkie mięso wyjąć z wywaru i pokroić najmniejsze kawałki.
A do zupy dodać pokrojone marchewki, seler, pietruszkę oraz kiełbasę.
Gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać rozgnieciony czosnek.
Zdjąć cebulkę z ognia i wymieszać z papryką w proszku oraz mąką.
Powstałą zasmażkę rozprowadzić wodą i wlać do zupy.
Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem.
Dodać jeszcze śmietanę oraz mięso i gotować ostanie 3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation