Kuchnia

zupy

Krem z selera

Krem z selera

Czas przygotowania: do godziny
Składniki na około 6 porcji:
1 duży seler (800 – 900 g)
1 duży ziemniak
1 por, tylko biała część
1 jabłko
2 litry bulionu warzywnego
1 szklanka mleka, ja użyłam orkiszowego
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
olej roślinny

Czosnkowe grzanki:
4 kromki czerstwego pieczywa, pokrojone w drobną kostkę
ząbek czosnku
po małej szczypcie tymianku i majeranku
3 łyżki oleju
sól

Przygotowanie:
Na dnie du­że­go garn­ka roz­grzać kilka łyżek oleju, pora po­kro­ić w ta­lar­ki i dodać do garn­ka, du­sząc go na małym ogniu przez około 5 – 8 minut do czasu, aż bę­dzie mięk­ki i słod­ki.
W mię­dzy­cza­sie se­le­ra, ziem­nia­ka i jabł­ko obrać a na­stęp­nie po­kro­ić w drob­ną kost­kę – szcze­gól­nie ziem­nia­ki i seler po­win­ny być po­kro­jo­ne na małe ka­wał­ki. Dodać wa­rzy­wa do pora, do­kład­nie za­mie­szać i wlać bu­lion. Go­to­wać pod przy­kry­ciem przez około 20 – 30 minut do czasu, aż wa­rzy­wa będą bar­dzo, bar­dzo mięk­kie.
W mię­dzy­cza­sie przy­go­to­wać grzan­ki – czo­snek drob­no po­sie­kać, wy­mie­szać z ole­jem, szczyp­tą soli i zio­ła­mi. Na­stęp­nie tak przy­go­to­wa­nym ole­jem polać grzan­ki i do­kład­nie wy­mie­szać, żeby były równo po­kry­te pach­ną­cą mie­szan­ką. Wy­sy­pać je na suchą pa­tel­nię i chwi­lę pra­żyć do czasu, aż za­czną się zło­cić i in­ten­syw­nie pach­nieć.
Ugo­to­wa­ne w bu­lio­nie wa­rzy­wa zmik­so­wać na gład­ki krem, wlać szklan­kę mleka i do­pra­wić do smaku solą, pie­przem oraz sporą szczyp­tą gałki i po­now­nie zmik­so­wać. Po­da­wać z czosn­ko­wy­mi grzan­ka­mi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation