Kuchnia

Kuchnia

Zupa paprykowa
Grzanki

3 kromki chleba tostowego
2 łyżki masła
pół łyżeczki cynamonu
2 szczypty soli
odrobina pieprzu

Zupa

1 łyżka masła
2 średnie żółte papryki
1 szalotka
1 ząbek czosnku
400 ml bulionu warzywnego
200 ml białego wina
1,5 łyżki dobrej musztardy
100 ml półtłustej śmietany
2 żółtka
sól, pieprz do smaku
Grzanki

Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Chleb kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż będą chrupiące i złociste.

Zupa

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować. W głębokim rondlu rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Podsmażać przez chwilę. Następnie wlać wino i bulion. Gotować 15 minut. Dodać musztardę i zmiksować. (Jeśli chcemy pozbyć się skórek z papryki zamiast miksować, możemy przetrzeć zupę przez sito). W miseczce rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami. Dodać 3 łyżki zupy i jeszcze raz rozmieszać. Wlać powoli zawartość miseczki do zupy cały czas mieszając. Można podgrzać, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Rozlać zupę do miseczek i ozdobić grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation