DIY - zrób to sam

kulinaria "mniaaaaam"

kruche ciasteczka kakaowe
Składniki na kruche ciasteczka:
3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
1 1/4 kostki masła
1 cukier waniliowy
3 żółtka
Masło siekamy i mieszamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym kakaem i żółtkami.
Zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 5-8mm i wycinamy kształty foremką w kształcie choinki. CIasteczka układamy na blasze na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na około 15-20 minut.

W między czasie możemy przygotować lukier:

Składniki na lukier:
1 szkl cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
zielony barwnik spożywczy
kolorowa posypka
Do cukru pudru dodajemy odrobinę zielonego barwnika a następnie dolewamy stopniowo sok z cytryny. Mieszamy składniki i dodajemy tyle soku by uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Polewamy nim ostudzone ciasteczka i zanim wyschnie posypujemy posypką.

A tak prezentują się kruche choineczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation