Kuchnia

Ciasta,słodkości

Strucla drożdżowa z serem, krucha


Podaję proporcje składników na jedną struclę:
•20 dkg mąki pszennej
•15 dkg masła lub miękkiej margaryny
•2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
•1 żółtko
•szczypta soli
•2 dkg drożdży świeżych
Do nadzienia:
•25 dk sera twarogowego półtłustego
•1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego (proszku)
•część białka
•cukier waniliowy (1 pełna łyżka)
•1 łyżka żurawiny lu rodzynek
•1 łyżka skórki pomarańczowej
•cukier kryształ lub kruszonka z orzechami do posypania strucli
Drożdże rozprowadzić ze śmietaną. Na stolnicy posiekać resztę składników, dodać drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto dość miękkie ,tak jak na pierogi , jeżeli zbyt twarde dodać śmietany, gdy zbyt miękkie dosypać troszkę mąki.
Teraz trzeba wymieszać nadzienie z sera, a ciasto leżakując pół godziny, spulchni się.

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 25 / 20 , starać się tak wałkować ciasto , by na środku było nieco grubsze niż po bokach.Na środku prostokąta ułożyć ser, naciąć równo boki.

Na zdjęciu dokładnie pokazałam jak zawijać ciasto, myślę,że sobie z łatwością poradzicie.

Posmarować jajkiem, posypać cukrem kryształem i orzechami włoskimi lub kruszonką i udekorować skórką pomarańczową (tu u mnie przepis).
Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około pół godziny.

http://www.smakowekubki.com/2013/02/strucla-drozdzowa-z-serem-krucha.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation