Kuchnia

pomysły-kuchnia

Jak ugotować idealnie sypki ryż?

250g suchego ryżu wsyp do miski i umyj w chłodnej wodzie. Mycie polega na kilkukrotnym płukaniu z wymianą wody. Trzeba to robić energicznie, ale też ostrożnie, by nie połamać ziaren. Po właściwym umyciu ryżu, woda w misce powinna być przezroczysta. Proces mycia powoduje usunięcie skrobi, która osadza się na ryżu w trakcie produkcji podczas jego szlifowania. Dzięki usunięciu skrobi, ryż będziemy gotować w wodzie, a nie w „kisielu” skrobiowym. Mycie ryżu zwiększa też wilgotność ryżu.
Po umyciu zalej ryż wodą w proporcji ok 1:1,1 na ok. 20-30 minut. Odlej wodę na sicie, przełóż ryż do garnka i zalej świeżą wodą. Uwaga - zazwyczaj ryż gotujemy bez soli, jednak ten przeznaczony do zupy pomidorowej od razu dosalam 1 płaską łyżeczkę.
Gotując ryż w klasycznym garnku, dobierz taki, by ryż razem z wodą zajął ok. 1/3 jego wysokości. Ryż wstaw na maksymalny płomień pod przykryciem. Od zagotowania wody, gotuj ok. 2-3 minuty na silnym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj wciąż pod przykryciem ok. 10-12 minut. Po tym czasie zestaw garnek płyty, zdejmij przykrywkę, zamieszaj ryż, a następnie ponownie przykryj pokrywką i otul cały garnek ręcznikiem (tak jak kaszę gryczaną) i odstaw na ok. 15-20 min, by wchłonął resztę wody. Po tym czasie przełóż ryż do miski i podawaj.
Ryż do sushi gotuje się identycznie, jedynie dobierając odpowiednie do rodzaju ryżu proporcje wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation