Kuchnia

Surówki sałatki

Dziś przygotowałam dla Was propozycję lekkiej sałatki, jej głównym składnikiem są paluszki krabowe (tzw. crab sticks).
Szczerze mówiąc to oszalałam na jej punkcie i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Delikatny smak ryb idealnie łączy się ze świeżym koperkiem.
Ze względu na mojego faceta wkroiłam tylko jeden pęczek, już słyszałam pytanie:
Czy musi być tyle zielonego? Hmmm…
Ale teraz wiem, że następnym razem bez obaw wkroję dwa.
Sałatka jest kolorystycznie oraz smakowo ekscytująca i może być ciekawą propozycją na bankiecik. Proponuję podać ją w wydrążonych kolorowych paprykach, które posłużą jako „miseczki”.

Składniki:

1 opakowanie paluszków krabowych surimi (ok 200 gram)
3 średnie ogórki gruntowe (poza sezonem mogą być zwykłe zielone)
1 opakowanie makaronu ryżowego – nitki (Rice sticks)
1 lub 2 pęczki świeżego koperku
3 łyżki majonezu
Sól, mielony pieprz
7-8 sztuk kolorowej papryki

Przygotowanie:

Rozmrozić paluszki krabowe, delikatnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokroić w 1 cm kostki.
Przygotować makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Odsączyć z wody, ostudzić i pokroić tak aby jedzenie go nie stanowiło problemu.
Składniki umieścić w dużej misce.
Umyć paprykę, odciąć wierzch i wydrążyć.
Pokroić ogórek, posiekać koperek, daszek papryki, który pozostał po ich przekrojeniu oraz sól i pieprz.
Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez i ponownie połączyć składniki.
Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę do schłodzenia.
Proponuję podawać sałatkę w paprykach.
Smacznego

Przepis dostałam od mojej siostry (całusy!)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation