Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BULKI GRAHAMKI.

Składniki (wyszło mi 6 bułek):

350g mąki pszennej typ 1850 (u mnie Gdańskie Młyny, 2.59zł w Tesco, polecam)
50 g otrębów (dowolne, u mnie po 25g pszennych i żytnich)
60g drożdży
3/4 łyżki soli, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 1/2 łyżki oleju
100ml mleka
łyżeczka cukru
szklanka ciepłej wody

W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia, na 20 minut. Później w dużej misce wsypujemy mąkę, wlewamy olej, wodę, przyprawy i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy. Mąki pełnoziarniste są dość humorzaste, więc jak nie będzie chciało ciasto odchodzić od rąk -> dodajmy np. więcej mąki, otrębów, itp. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Formujemy bułeczki, rogale, co tam chcemy :) Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Ja swoje przed pieczeniem posmarowałem pędzelkiem mlekiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation