Kuchnia

MUFINY

Babeczki kawowe z białą czekoladą

Składniki:

CIASTO NA 6 BABECZEK
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru kryształu
1/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag masła
1/2 szklanki mleka
1 jajko
6 kosteczek białej czekolady

BITA ŚMIETANA
10 dag śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru pudru
kawa rozpuszczalna do posypania

Przepis na ciasto: Mąkę, cukier kryształ i brązowy, kawę oraz proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. W garnku rozpuścić masło na wolnym ogniu, lekko przestudzić. Do masła dodać mleko i całe jajko, wymieszać, a następnie zmiksować przez chwilę. Wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia się składników. Można zmiksować (ale bardzo krótko).

Formę na babeczki (muffinki) wyłożyć papilotkami. Przełożyć łyżeczką połowę ciasta. Następnie powkładać do każdej babeczki kostkę białej czekolady połamaną na 4 małe kosteczki. I ponownie wyłożyć pozostałą cześć ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Przepis na bitą śmietanę i dekorację: Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Babeczki przed podaniem udekorować bitą śmietaną (najlepiej śmietanę wycisnąć szprycą do kremów, wtedy powstanie fantazyjny wzorek) i posypać kawą. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation