Tych produktów NIE ŁĄCZ w zdrowej diecie:
Są produkty, które tylko pozornie do siebie pasują. Gdy jednak spożywamy je razem, tracą większość swoich cennych właściwości, a nawet mogą stać się szkodliwe dla organizmu. Oczywiście, jeśli poniższe produkty będziemy łączyć od czasu do czasu, nic się nie staje, ale ich nadmiar może być niekorzystny dla zdrowia.
Pomidor i ogórek
Często podajemy je w duecie – np. w sałatce albo na kanapce. Uwaga jednak – w świeżych ogórkach obecna jest askorbinaza, enzym, który niszczy witaminę C, a ta z kolei znajduje się w pomidorach. Z tego względu ogórków nie powinno się też łączyć z papryką, cykorią, cebulą czy natką pietruszki, które również są bogate w tę witaminę. Jeśli połączymy świeże pomidory i ogórki, nie zaszkodzimy sobie, ale danie będzie pozbawione cennych właściwości.
Herbata i cytryna
Zaskoczona? Niestety, dodawanie cytryny do herbaty to kiepski pomysł. Powód? W listkach herbaty obecny jest glin, który w połączeniu z sokiem z cytryny tworzy cytrynian glinu. A ten nie służy zdrowiu – odkłada się w mózgu; jego nadmiar może doprowadzić np. do rozwoju do choroby Alzheimera. Szczególnie niewskazane jest dodawanie cytryny do herbaty, jeśli znajdują się w niej liście.
Pomidor i twaróg
Jeśli twarożek, to nie z pomidorem. Dlaczego? Ma on w swoim składzie kwasy o silnym działaniu, jeżeli więc połączymy go z białym serem, obecny w twarogu wapń wejdzie w reakcję z tymi kwasami i w ten sposób wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Są one szkodliwe, ponieważ odkładają się w stawach, powodując stany zapalne i ból w czasie poruszania się. Do twarogu najlepiej pasuje bazylia i oliwa.
Ryba i olej
To niedobre połączenie pod względem ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działanie obecnych w rybach kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6 – a tych najwięcej jest w olejach roślinnych, szczególnie słonecznikowym i kukurydzianym. Udowodniono, że duże spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 przy niedostatku kwasów omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie.
Mięso i czerwone wino
Dlaczego do siebie nie pasują? Czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, dziczyzna itp.) stanowią źródło białka, cynku, witaminy B12 oraz żelaza. Gdy jednak połączymy je z czerwonym winem, żelazo może się nie wchłonąć. Dzieje się tak za sprawą obecnych w winie garbników. Do czerwonego mięsa najlepiej pasuje herbata ziołowa, a jeśli mamy ochotę na wino, odczekajmy 2-3 godziny po mięsnym posiłku.
Herbata i ciasto drożdżowe
Miłośnicy tego połączenia będą rozczarowani – również w tym przypadku szkodliwe okazują się obecne w herbacie garbniki. Ograniczają one wchłanianie witaminy B1 (tiaminy), która znajduje się w cieście drożdżowym. A to bardzo potrzebna nam witamina – wpływa na układ nerwowy, przyśpiesza gojenie się ran, wykazuje działanie uśmierzające ból. Często nazywa się ją witaminą „antystresową”.
Herbata i kawa z nabiałem
Obecny w herbacie i kawie kwas szczawiowy wiąże się z wapniem pochodzącym z nabiału. W ten sposób powstają niebezpieczne szczawiany, które odkładają się jako kamienie w drogach moczowych. Poza tym organizm związanego wapnia nie może wykorzystać. Z tego powodu do tych napojów nie pasuje twaróg, jogurt, a nawet ser żółty. Do nabiału pasują natomiast herbaty ziołowe i soki.
Ryba i warzywa kapustne
Warzywa takie jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, kalarepa są dobrym źródłem witamin C i E oraz siarki, potasu i sodu. Ryby (i owoce morza) są natomiast bogate w jod. Warzywa kapustne (krzyżowe) zawierają substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie. Nie łączmy więc tych produktów – ryby bardziej pasują do sałaty, a warzywa kapustne do mięsa.
Kawa i mleko
Kolejny popularny duet, którego jednak nie należy spożywać w nadmiarze. Obecne w kawie kwasy utrudniają trawienie białka zawartego w mleku, co może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Poza tym kawa z mlekiem ma sporo kalorii, więc odpada, jeśli dbamy o linię. Oczywiście taki napój od czasu do czasu nie zaszkodzi, uważajmy jednak, by nie pić go zbyt często.
Mięso i żółty ser
Dlaczego takie połączenie to nie najlepszy pomysł? Ser żółty zawiera fosfor, który z kolei ogranicza wchłanianie cynku obecnego w mięsie. Jest jeszcze jedna wada tego połączenia – zarówno ser żółty, jak i mięso są bogate w tłuszcze nasycone, a ich spożywane w nadmiarze źle służy zdrowiu. Do żółtego sera bardziej pasuje ogórek kiszony, a do mięsa – zielenina.
Grzyby i alkohol
Uważajmy na to połączenie. Jeśli potrawy z grzybami będziemy popijać trunkami, może się to skończyć ciężką dolegliwością trawienną. Powód? Alkohol ścina białko znajdujące się w grzybach i sprawia, że staje się ono niestrawne. Wysokoprocentowe drinki nie powinny być też spożywane razem z warzywami, ponieważ utrudniają przyswajanie obecnej w warzywach witaminy B1.
MA==