Kuchnia

kuchnia

polędwica z dorsza na puree z groszku

Składniki (na ok. 3 porcje):

- 500 g polędwicy z dorsza

- 4 płaskie łyżeczki masła

- sól

- pieprz

- szczypta pieprzu cayenne

- 400 g zielonego groszku

- 1 łyżka śmietany

- 1 łyżka szczypiorku

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Polędwicę z dorsza dzielimy na 3 części i każdą z nich oprószamy solą i pieprzem. Kawałki ryby układamy na folii aluminiowej (każdy osobno). Na wierzch ryby kładziemy po płaskiej łyżeczce masła i posypujemy szczyptą pieprzu cayenne. Folię zawijamy “w cukierka” i wkładamy rybę do piekarnika na około 20-25 minut.

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy groszek i gotujemy około 3-5 minut (aż groszek zmięknie). Odcedzamy, blendujemy na gładką masę. Dodajemy do groszku śmietanę oraz łyżkę masła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy na talerz, dekorujemy szczypiorkiem. Na wierzchu kładziemy kawałki ryby odwinięte z folii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation