Kuchnia
Pyszne dania
Kurczak w cieście chrupiącym z płatków kukurydzianych podany z sosami
KURCZAK W CIEŚCIE
Kurczak w cieście czyli nasz hit imprezowy, który zawsze znika pierwszy z talerzy. Przygotowanie jest trochę pracochłonne – ale zachwyty z ust gości są tego warte. Warto przygotować jakiś fajny sos – pasuje pikantny sos chilli lub jogurtowy sos czosnkowy a najlepiej oba. Kurczak w cieście jest delikatny, wilgotny w środku (zaraz zdradzę sekret jak to osiągnąć) i niesamowicie chrupiący.
Kurczak w cieście składniki:
500-600 gramów filetu z kurczaka
300 mililitrów mleka lub puszka mleka kokosowego (do gotowania kurczaka)
vegeta do przyprawienia mleka
Na ciasto:
jedno jajko
około 100-120 ml mleka
szczypta soli
bułka tarta
pokruszone płatki kukurydziane
około litr oleju (do smażenia w głębokim oleju)
Kurczak w cieście przepis:
Kurczaka należy umyć, przełożyć do garnka, zalać mlekiem, dopełnić wodą, tak żeby płyn przykrył całe mięso.
Całość doprawić vegetą i podgrzewać całość około 15-20 min – najlepszy efekt można osiągnąć, gdy temperatura gotowania filetu nie przekroczy 70 stopni, ale można po prostu gotować kurczaka na małym ogniu przez około 15 minut.
Po ugotowaniu kurczaka kroimy na paski wielkości polędwiczki z kurczaka i pozostawiamy do osuszenia.
Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno uzyskać gęstszą konsystencję niż na normalne naleśniki. Należy delikatnie posolić masę. W osobnej misce należy przygotować mieszankę bułki tartej (1 część) oraz płatków kukurydzianych (2 części).
Wszystkie kawałki kurczaka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym. Pojedynczo, dokładnie obtaczamy kawałki kurczaka w panierce i przekładamy na osobny talerz.
Do rozgrzanego w garnku oleju wrzucamy po klika kawałków kurczaka i pieczemy aż panierka nabierze złocistego koloru. Upieczone kawałki przekładamy na osobny talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (papier wchłonie nadmiar oleju).
Kurczaka podajemy z różnymi sosami – czosnkowym, słodko-kwaśnym lub pikantnym. Smacznego!
MA==