Kuchnia

nalewki

Ajerkoniak

Ajerkoniak, zawsze przed Bożym Narodzeniem, przygotowuję w hurtowych ilościach. Jest nie tylko wspaniałym świątecznym napitkiem, ale też bazą do wielu ciast i deserów, a poza tym jednym z moich ulubionych prezentów własnoręcznie przygotowywanych dla rodziny i przyjaciół. Przygotowuję ajerkoniak według przepisu mojej babci, z dodatkiem alkoholu - dzięki temu trunek może być długo przydatny do spożycia, natomiast jeśli nie chcesz dodawać alkoholu, to pamiętaj, że napój najlepiej jest wtedy przygotować tuż przed serwowaniem, ja dodaje wówczas więcej mleka ok. 400 ml dodatkowo. Jest pyszny, słodki, kremowy i bardzo łatwy w przygotowaniu - nigdy nie kupuję gotowego.


Ajerkoniak

Receptura:

5 żółtek z dużych jajek
250 g cukru białego drobnego
350 ml mleka
500 ml alkoholu (wódka, koniak, rum, brandy, whisky)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przegotuj mleko i odstaw do całkowitego wystudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, jasną masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i zimne mleko - zmiksuj dokładnie. Na koniec dolewaj powoli alkohol, nadal miksując, aż wszystkie składniki się połączą. Teraz możesz przelać do butelek, szczelnie zamknąć i czekać na święta :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation