Uroda

TAKIE TAM

Czekoladowa chmura - Proste i Smaczne Przepisy Jesteś tutaj: Przepisy kulinarne Ciasta i torty Czekoladowa chmura

Wszystkie przepisy
Przepisy na ciasta
Przepisy na chleb

poezja-smaku poezja-smaku, Poezja Smaku
17-01-2014 Drukuj
kategorie: Ciasta i torty | ponad 1h | Czekoladowo mi... | Szef kuchni poleca | Mistrzowskie ciasta
Czekoladowa chmura
Do ulubionych

Dodane do ulubionych przez:
3 osób

12 os b.d. 5017 kcal
Czekoladowa chmura

Składniki:

czekolada gorzka 70% 250 g
masło 125 g
jajka 340 g
cukier 175 g
likier pomarańczowy 3 łyżki
skórka z pomarańczy 40 g
śmietana 30% 500 ml
ekstrakt waniliowy 5 ml
kakao gorzkie 1 1⁄2 g

Pokaż miary kuchenne

Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę „Nigella gryzie” autorstwa N. Lawson, od razu naszą uwagę przykuła czekoladowa chmura. Zrobiliśmy ją jako jedne z pierwszych dań. Chmura posmakowała nam bardzo! Zdecydowanie to ciasto dla fanów ciemnej, wytrawnej czekolady. Zdjęcie - Czekoladowa chmura - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSpód chmury jest mocno czekoladowy, dość ciężki, mazisty, słodki, z akcentem pomarańczy (nie zawiera mąki – przypomina brownie). Natomiast pierzynka na górze jest niesamowicie delikatna i lekka przez co idealnie równoważy całość. Każdy kęs chmury to doznanie – połączenie dwóch przeciwległych, słodkich światów. Od tamtej pory robimy ją dość często – uświetnia uroczyste jak i niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi i rodziną.

Spód:

250 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
125 g miękkiego masła
6 jajek (2 – całe, 4 – żółtka oddzielone od białek)
175 g cukru (1 szklanka)
2 łyżki likieru pomarańczowego (można zastąpić ekstraktem pomarańczowym lub pominąć)
świeżo otarta skórka z 1 małej pomarańczy

Wierzch:

500 ml śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka likieru pomarańczowego (można pominąć)
1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub lepiej – w kuchence mikrofalowej), dodajemy do niej pokrojone na mniejsze części masło i czekamy, aż się rozpuści w czekoladzie, a całość nieco przestygnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru (około 2/5 szklanki), potem delikatnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, likier i skórkę otartą z pomarańczy.

W innej misce ubijamy 4 białka, a następnie stopniowo dodajemy 100 g cukru (ok. 3/5 szklanki), aż do uzyskania błyszczącej piany zachowującej swój kształt – ale nie bardzo sztywnej. Dodajemy kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, mieszamy, a potem całą masę czekoladową przekładamy do białek. Ponownie mieszamy, a następnie wykładamy masę do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 35-40 minut albo do suchego patyczka. Studzimy ciasto w formie lub na metalowej kratce – środek powinien się zapadać w miarę stygnięcia ciasta.

Przed podaniem umieszczamy ciasto wraz z formą na paterze i delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Nigella poleca, aby nie przejmować się kruszącymi się i nierównymi brzegami – ciasto powinno przypominać właśnie krater. Ubijamy śmietanę, dodajemy ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i likier. Ubijamy dalej, aż śmietana będzie stojąca – ale nie całkiem sztywna. Wypełniamy nią zagłębienie ciasta. Na końcu delikatnie – za pomocą sitka, oprószamy wierzch ciasta kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation