Kuchnia

Hungry?

Ciasto pomarańczowe z wanilią
[blacha o wymiarach 25 cm na 25 cm]

Składniki:

250 g miękkiego masła
180 g cukru pudru
4 jajka
1,5 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 laska wanilii
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
90 ml soku pomarańczowego

Lukier pomarańczowy:

cukier puder
sok pomarańczowy




Blachę o wymiarach 25 cm na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Dodaję startą skórkę z pomarańczy i ziarenka wyskrobane z jednej laski wanilii. Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, solą i dodaję porcjami do maślanej masy. Po czym wlewam do ciasta sok wyciśnięty z pomarańczy.
Ciasto wykładam do przygotowanej blachy, powierzchnię wyrównuję łyżką. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 35 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polewam lukrem sporządzonym z cukru pudru i soku pomarańczowego.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation