Kuchnia

Moja mała prowincja

Moja duma :D pierwsze grzybki marynowane :D

Przepis:

ZALEWA :
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
3 łyżeczki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziarenek ziela angielskie,
kilka liści laurowych,
cebula pokrojona w krążki
Tymian świeży lub rozmaryn gałązka na słoik


Przepis

Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć.

Ważne jest żeby grzyby dokładnie ostudzić przed zalaniem zalewą, nie będą się później ślimaczyć :)

Przełożyć grzyby do słoików z dodatkami (jak na zdjęciu)
Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać sól, cukier i gotować około 15 min.

Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.

Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną.

Można pasteryzować około 20 min.

Pasteryzowanie:

Słoiki z grzybkami , lekko niedokręcone gotujemy ok 20 minut. Należy zalać słoiki wodą na wysokość 3/4 , a na dnie garnka położyć ściereczkę :)

Po zakończeniu procesu gotowania, dokręcamy nakrętki, a słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia :)

Polecam :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation