Zapiekanka z chlebem i oliwkami
Nie podaję tutaj konkretnych proporcji, gdyż zależą one w zasadzie od nas samych. Na niewielką silikonową foremkę zużyłem 5 kromek chleba sitkowego, 4 duże jajka i ok. pół litra mleka. Doskonale spisuje się w roli wypełniacza smaku chleb razowy, podkręcając dodatkowo smak potrawy.
Zacząłem od pokrojenia chleba w kostkę i podsmażenia go (z minimalną ilością oliwy) na patelni. Następnie na tej samej patelni, dodając więcej oliwy (jeśli ktoś nie lubi, może być również dobry olej roślinny) zeszkliłem pokrojoną cebulę. Pod koniec można wrzucić do niej zgnieciony lub drobno pokrojony ząbek czosnku. Lubię też dodać różne zioła. Tym razem była to łyżeczka kminku, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnuszki, utarte wcześniej w moździerzu.
Do dużej miski wrzuciłem pokrojoną na małe kawałki paprykę, oliwki, podsmażone kostki chleba oraz mieszankę kiełków do smażenia. W osobnej misce wymieszałem ręczną trzepaczką jajka i mleko, posoliłem i pieprzyłem do smaku, wrzuciłem też łyżeczkę wędzonej papryki w proszku. Można także dodać starty parmezan lub inny twardy, „charakterny” ser.
Następnie połączyłem masę jajeczno-mleczną z resztą składników i wyłożyłem ją do silikonowej foremki do wypiekania keksów. Jeśli będzie to blaszana foremka, należy pamiętać o wcześniejszym posmarowaniu jej tłuszczem i posypaniu tartą bułka, otrębami, bądź lekko rozgniecionymi płatkami owsianymi.
Naszą zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 40 min. Tradycyjnie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek zapiekanki nie jest mokry. Czasami w zależności od pieca zdarza się, że wierzch zapiekanki przyrumieni się zbyt szybko. Przykrywamy wtedy nasze „ciasto” folią aluminiową.
Zapiekankę można z powodzeniem podać jako danie główne np. z sałatką z pomidorów lub prostą sałatką z zielonej sałaty. Będzie również doskonała jeśli dodamy do niej np. sardynki, drobno pokrojone fileciki anchois, bądź makrele z puszki, resztki mięs z obiadu itd.
www.andrasz-kulinarnie.blog.pl