Kuchnia

przepisy - makaron

Makaron wiosenny

Potrzebujemy:
Makaron - świderki (400 g)
Szpinak (3 szklanki)
Groszek zielony (2 szklanki)
Fasola zielona (2 szklanka)
Creme fraîche (4 łyżki)
Cebula dymka (1 szt.)
Nać pietruszki (2 łyżki)
Parmezan (6 łyżek)
Masło (4 łyżki)
Pieprz (1 szczypta)
Sól (1 szczypta)

Sposób przygotowania:
1. Roztapiamy masło w rondlu, dodajemy szpinak, przykrywamy i podgrzewamy 5 minut, aż liście zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wrzucamy groszek oraz fasolę do małej ilości osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, aż zmiękną. Odcedzamy.
2. Miksujemy szpinak i creme fraîche na jednolitą masę, przekładamy na patelnię. Dodajemy groszek, fasolę, dymkę, natkę i połowę parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
3. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem szpinakowym. Podajemy danie posypane pozostałym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation