Kuchnia

grzyby i nie tylko

Mac and cheese z kurkami (macaroni and cheese)

300 g makaronu (rigatoni, penne, chifferini rigati)
350 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
150 g kurek
garść pokrojonego szczypiorku
1 cebula
200 g startej mozzarelli
50 gr startego dojrzałego sera żółtego (bursztyn, cheddar, mimolette)
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
sól i pieprz do smaku

Najpierw gotujemy w osolonej wodzie makaron bardzo al dente.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle razem z kurkami.
Mieszamy oba sery (żółty i mozzarellę) razem.
Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Rozgrzewamy masło i dodajemy do niego mąkę. Wszystko lekko przesmażamy. Po tem stopniowo dodajemy mleko intensywnie mieszając trzepaczką, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Potem jeszcze chwilę gotujemy sos doprawiając go solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy aby trochę przestygł i dodajemy do niego połowę mieszanki serowej.
Do żaroodpornego naczynia wrzucamy makaron, nastepnie kurki z cebulka, szczypiorek i mieszamy. Potem dodajemy sos beszamelowy z serem. Na samym końcu makaron posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy ok. 30-40 min w 180 stopniach i podajemy. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation