Kuchnia

MNIAM MNIAM

Składniki:

Na chleb:
• 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej (lub ryżu)
• 250 g maki ryżowej białej (lub ryżu)
• 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
• 550-600 ml sosu pomidorowego
• 3 łyżeczki drożdży suszonych
• 2 łyżki siemienia lnianego mielonego

Sos pomidorowy:
• 3 pomidory + woda
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• ulubiona mieszanka ziołowa
• 4 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka cukru lub syropu daktylowego

Przygotowanie:

Sos:
Na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam obraną i poszatkowaną cebulę, solę. Szklę kilka minut, gdy cebula jest przeźroczysta dodaję obrane ze skóry pomidory i rozgniatam widelcem. Duszę razem kilka minut, dolewam wody do objętości około 600 ml łącznie. Doprawiam solą, pieprzem, syropem z daktylowym, ziołami, dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Miksuję tak, aby powstał dość gęsty sos w razie potrzeby rozcieńczam wodą. Studzę do temperatury pokojowej.

Chleb:
1. Jeśli nie macie mąki, ryż zmielcie w młynku lub blenderze.
2. Do miski wsypuję wszystkie składniki sypkie i mieszam. Dodaję sos pomidorowy i dokładnie ucieram lub wymieszam mikserem.
3. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksówki lub formy do chleba (wtedy najczęściej nie ma konieczności smarowania). Powierzchnię wygładzam mokrą dłonią i oprószam mąką. Pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę 50 minut. Studzę na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation