Kuchnia

Kuchnia

Tort biszkoptowy
Składniki: (12 porcji; tortownica o średnicy 21-23 cm)
Biszkopt jasny:
4 jajka
40 g cukru
80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 łyżeczka esencji waniliowej

Biszkopt ciemny:
4 jajka
40 g cukru
80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g kakao
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (opcjonalnie, głównie dla wzmocnienia koloru)
1 łyżeczka esencji waniliowej

Krem:
250 g mascarpone
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki cukru brzozowego
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
do nasączenia tortu:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2-4 łyżki likieru owocowego (u mnie pomarańczowy)
2 łyżki rumu/wódki
migdały w płatkach
świeże owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki)
margaryna do wysmarowania tortownic

Wykonanie:
Upiec biszkopty.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować cienko margaryną i oprószyć mąką (lub mielonymi orzechami/migdałami).

Biszkopt jasny.
Mikserem ubić jajka wraz z cukrem na jasną, pienistą masę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Dodać esencję waniliową i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. (Patyczek wbity w środek ciasta powinien po wyjęciu być suchy.)

Biszkopt ciemny.
Ponownie przygotować tortownicę jw.
Mikserem ubić jajka wraz z cukrem na jasną, pienistą masę. W misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz kawą i dodać do ubitych jajek. Dodać esencję waniliową i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. (Patyczek wbity w środek ciasta powinien po wyjęciu być suchy.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation