Kuchnia

Ciasta

Kremowy sernik porzeczkowy na zimno

Sernik jest bardzo mocno kremowy i przepyszny. Ja użyłam do niego mascarpone, ale jeśli macie zwykły twaróg sernikowy (taki z wiaderka) to również możecie go użyć, musicie tylko wówczas dodać więcej cukru, ponieważ taki ser lubi być kwaskowy. Najlepiej spróbujcie masę przed dodaniem owoców i dostosujcie słodycz do swojego smaku.



Spód:

* 1 szklanka pokruszonych herbatników
* 1 pełna łyżka cukru pudru
* 60 g stopionego masła


Masa:

* 500 g Mascarpone
* 300 ml kremówki
* 100 g białej czekolady
* 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
* 500 g porzeczek


Ciasteczka mieszamy z cukrem i stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, by masło połączyło się z ciastkami i taką masą wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy energicznie aby całkowicie się rozpuściła. Żelatynę odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Ja zazwyczaj dodaję jakiś zagęstnik, aby ubiła się szybciej, ale nie jest to konieczne. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (należy zdjąć ją z garnka z wodą jak tylko osiągnie płynna konsystencję aby ponownie się nie zbryliła) i odstawiamy aby troszkę przestygła.

Ser miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy czekoladę i żelatynę. Kiedy konsystencja jest jednolita, obroty miksera zmniejszamy na minimum i dodajemy ubitą śmietanę. Do gotowej masy serowo śmietanowej dodajemy owoce i delikatnie mieszamy dużą łyżką. Jeśli owoce puszczą sok, to przed dodaniem ich do sera należy je wyłożyć na ręcznik papierowy, aby nie zafarbowały sera i by sernik ładnie się prezentował.

Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki (ja zawsze polecam pozostawić go tam całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation