Inne

dietetyczne rady porady

odkwaszanie organizmu

Produkty neutralne pH 7,0:

Masło świeże
Śmietana
Serwatka
Jogurt naturalny
Oleje roślinne
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:

Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
Soki warzywne świeże bez cukru
Owoce: kiwi, arbuz, ananas
Soki owocowe świeże bez cukru
Owoce: daktyle, figi, rodzynki
Grzyby: prawdziwki, kurki
Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:

Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:

Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
Zielona herbata
Oliwa z oliwek
Migdały
Maślanka
Herbata zielona
Wytrawne wino
A oprócz tego:

Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
skiełkowane nasiona warzyw i traw
olej rzepakowy, lniany, kokosowy
sól morska i sól himalajska
świeże mleko kozie
mleko kobiece
mąka orkiszowa i wypieki z quinoa (komosy ryżowej)
dziki ryż
gryka
amarantus
kasza jaglana
jonizowana woda alkaliczna
stewia
ksylitol (cukier brzozowy)
organiczny miód pszczeli, prosto od pszczelarza
woda z cytryną
umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu (marsze, gimnastyka itp., natomiast aktywność wyczynowa (sportowcy) zakwasza
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation