Kuchnia

Przepisy na ciasta ,słodycze, obiadki

Dorayaki są to naleśniki o słodkim nadzieniu zwanym pastą „anko” , która ma bardzo
ciekawy smak [ze słodkiej fasoli anko można ją dostać np. w Kuchniach Świata lub
innych sklepach oferujących azjatyckie produkty] ale można ja zastąpić czerwona fasola
lub przełożyć placuszki twarożkiem, nutellą, miodem, kremem Speculoos lub konfiturą.
Składniki: Na ciasto: 3 łyżki wody 1 szklanka przesianej mąki 3 szklanki cukru 3 jajka 1,5
łyżeczka sody do pieczenia olej do pieczenia Nadzienie: 1 łyżeczka soli 25 dag czerwonej
fasoli 2 szklanki cukru Przygotowanie: Do małej miseczki wlewamy wodę i
rozpuszczamy w niej sodę. Do głębokiego naczynia wsypujemy cukier i wbijamy jajka,
po czym wlewamy wodę z sodą. Następnie powoli wsypujemy mąkę dokładnie
mieszając. Z masy zaczynamy smażymy okrągłe placuszki. Po usmażeniu odkładamy do
ostygnięcia. Do przygotowania farszu potrzebna nam miękka fasola, czyli taka, którą
należy gotować w garnku aż do wrzenia, po czym pozostawić na średnim ogniu przez
kilkanaście minut. Następnie przekładamy fasolkę do garnka gdzie znajduję się około
litra wody i znów należy doprowadzić wodę do wrzenia i pozostawić fasolkę na godzinę
na małym ogniu. Po czym należy odlać wodę, a do garnka wsypać cukier i sól. Dokładnie
wymieszać i gotować aż woda całkiem wyparuje. Całość pozostawić do ostygnięcia.
Następnie na placek wykładamy ostygniętą fasolową masę i przykrywamy drugim
naleśnikiem. Brzegi placuszków docisnąć do siebie, tak aby się połączyły. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation