Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

KREMOWKA BUDYNIOWA.

Składniki na foremkę 20x24cm:
2 płaty ciasta francuskiego

1 litr mleka
50g masła
4 żółtka
2 całe jajka
20 dkg cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub torebka cukru z prawdziwą wanilią
12dkg mąki pszennej
7 dkg mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania kremówki
Wykonanie:
Płaty ciasta francuskiego upiec w temperaturze około 200 stopni (15-20minut). Ostudzić. Z litra mleka odlać szklankę. Resztę zagotować z cukrem, ziarenkami wanilii (lub cukrem z wanilią) i masłem. Obie mąki, żółtka i całe jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia. Jeden płat ciasta przycinamy do wielkości foremki i układamy na dnie. Wylewamy lekko ciepły budyń. Na masie układamy drugi płat ciasta, również przycięty. Foremkę z kremówką owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami (cisto francuskie mocno się kruszy) na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation