Kuchnia

Od kuchni: PastAmore !

Przepis na spaghetti carbonara

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (dla 2 osób):
250 g makaronu spaghetti
150 g boczku (lub szynki pancetty)
100 g sera pecorino romano (utarty)
4 żółtka
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka świeżo i grubo zmielonego pieprzu
kilka listków natki pietruszki


Wykonanie:

Krok 1. Makaron gotujemy al dente (lekko twardy) w osolonym wrzątku (na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody).
Krok 2. W czasie gdy makaron się gotuje, kroimy boczek w kostkę i rumienimy lekko na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wyłączamy ogień, zostawiamy patelnię na palniku.
Krok 3. Żółtka i jajko rozkłócamy trzepaczką w dużej misce. Dodajemy ser pecorino i pieprz.
Krok 4. Do żółtek dodajemy boczek, mieszamy.
Krok 5. Makaron pod koniec gotowania zalewamy 1 łyżką oliwy, mieszamy, następnie odcedzamy na durszlaku (nie przelewamy zimną wodą!).
Krok 6. Gorący makaron dodajemy do miski z sosem żółtkowym i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, ozdabiamy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation