DIY - zrób to sam

domowo

Składniki:

CIASTO
125 g miękkiego masła lub margaryny
70 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
100 g drobno zmielonych migdałów
150 g mąki

KREM:
2 budynie śmietankowe
400 ml mleka
100 ml białego wina
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

ORAZ:
5 - 6 jabłek
dżem morelowy

Przygotowanie:

Wymieszać masło z pudrem, wanilią i skórką pomarańczową, dodać jajko i migdały. Stopniowo dosypywać mąkę i zagnieść na miękkie ciasto.
Na małej blaszce (22-24 cm) wyłożyć papier do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę i schować do lodówki na czas przygotowywania kremu.

KREM:
2 budynie z odrobiną mleka wymieszać na gładką miazgę. Dodać skórkę pomarańczową. Zagotować resztę mleka z winem - wlać budyń i wszystko zagotować. Po ostygnięciu wylać na ciasto.

Na kremie ułożyć obrane jabłka - w kształcie różyczek.

Różyczki delikatnie posmarować z wierzchu podgrzanym dżemem morelowy.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zarumienienia jabłek (około 30 - 35 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation