Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gnocchi w śmietanowym sosie z kurek.

Składniki na gnocchi: 4 porcje

500g ziemniaków (4 duże sztuki )
1 łyżeczka soli
1 jajko
150g mąki + do podsypania
garść świeżej drobno posiekanej bazylii
garść świeżo posiekanego rozmarynu
garść świeżo posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:
Ziemniaki oczyścić pozostawiając w skórce, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać jeszcze gorące i zmielić w maszynce o drobnych oczkach. Dodać jajko, sól oraz mąkę, zagnieść, oprószyć ziołami i ponownie zagnieść wgniatając zioła do środka ziemniaczanego ciasta. Blat oprószyć mąką, zrobić z ciasta wałek i pokroić na małe kawałki, następnie spłaszczyć każdą kluskę widelcem pozostawiając na niej odciśnięty ślad. Zagotować wodę z solą w garnku, wrzucić gnocchi i gotować do miękkości.
Składniki na śmietanowy sos z kurek:

500g świeżych kurek
100g masła
250ml śmietany 30%
1 ząbek czosnku
łyżkę posiekanych ziół ( rozmaryn+bazylia )
1 mała papryczka chili
1 łyżka mąki
garść posiekanej zielonej pietruszki
parmezan ( opcjonalnie )


Przygotowanie:
Kurki oczyścić, masło roztopić na patelni, dodać zmiażdżony czosnek, zioła oraz pokrojoną na drobno papryczkę chili. Kurki smażyć do czasu aż zmiękną, następnie wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i oprószyć łyżką mąki. Gotować sos aż troszkę odparuję, na koniec posypać zieloną pietruszką, przełożyć do miseczek i na wierzch układać ugotowane gnocchi.
Można oprószyć parmezanem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation