Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na ciasto biszkoptowe:

120 g dwukrotnie przesianej mąki pszennej typ 450
szczypta soli
4 jajka, o temperaturze pokojowej
120 g cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej (ja dodałam cukier z wanilią)
55 g masła, roztopionego lub sklarowanego i schłodzonego

Składniki na nadzienie:

500 g świeżych truskawek lub malin
1-2 łyżki cukru pudru do posypania truskawek (użyłam drobny cukier z wanilią)
1-2 łyżki cukru pudru do bitej śmietany
500 ml ubitej śmietany (dałam 3 kubki po 200 g śmietany 36%)



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Okrągłą formę lekko smarujemy masłem, a na dno kładziemy krążek papieru do pieczenia.

Biszkopt:
Napełniamy do połowy gorącą wodą średniej wielkości rondel i ustawiamy na małym ogniu. Woda nie może zacząć wrzeć, ma być gorąca i parująca. Do żaroodpornej miski, pasującej wielkością do średnicy rondla wbijamy całe jajka. Miskę wstawiamy do rondla tak, aby spód nie dotykał wody. Za pomocą elektrycznego miksera ubijamy jajka przez 8-10 minut, dodajemy stopniowo cukier - po tym czasie powinna powstać bardzo gęsta, jasna i dość sztywna, pienista masa. Wówczas zdejmujemy miskę z rondla, dodajemy esencję waniliową (lub cukier z wanilią) i ubijamy do momentu, aż masa ostygnie.

Odstawiamy mikser. Przesianą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli dzielimy na trzy części. Dodajemy stopniowo do masy i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki lub rózgi. Przed dodaniem ostatniej części mąki kopiastą łyżkę masy dodajemy do garnuszka z ostudzonym masłem i delikatnie mieszamy. (Jeżeli pominiemy ten krok, wlany do ciasta tłuszcz spłynie na dno miski i będziemy mieć problem z jego połączeniem z ciastem). Tak wymieszane masło z łyżką masy dodajemy z ostatnią partią mąki w ciastem w do misce.

Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut lub do suchego patyczka. Wierzch ciasta może leciutko urosnąć, ale później delikatnie opadnie i biszkopt będzie miał idealnie równą, płaską powierzchnię. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, a następnie zdejmujemy obręcz, spód formy i usuwamy papier do pieczenia.

Nadzienie:
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki (jeżeli używamy maliny - przekładamy na biały papier i przebieramy).
Owoce wkładamy do salaterki i posypujemy cukrem, odstawiamy. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Dolny pokrywamy bitą śmietaną, nakładamy truskawki, a następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Dociskamy. Wierzch i boki ciasta pokrywamy pozostałym kremem. Przed podaniem schładzamy przynajmniej 4 godziny. Podajemy z resztą truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation