Kuchnia

Przepisy

Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki na 1 bochenek

70 g suszonych pomidorów w oleju
35 g czarnych oliwek
200 g szparagów (około 10 łodyżek)
100 g sera mimolette (może być też gruyere)
70 g masła, roztopionego
2 łyżki oleju (może być ten z suszonych pomidorów)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka suszonego tymianku
200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2/3 szklanki mleka

Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w krążki.
Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4-5 cm kawałki. Szparagi gotujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku 3 minuty. Odcedzamy.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodajemy suszony tymianek. Robimy dołek, wbijamy jajka i dolewamy mleko. Miksujemy ciasto, by składniki połączyły się. Powoli wlewamy roztopione masło i olej z pomidorów. Dodajemy sól i pieprz, chwilę jeszcze miksujemy.
Do ciasta dodajemy pomidory, oliwki i szparagi (4-5 główek odkładamy). Wsypujemy starty na grubych oczkach ser (garść zostawiamy) i mieszamy wszystko, by składniki rozprzestrzeniły się po cieście.

Keksówkę (23x9cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy pozostałe szparagi i posypujemy serem
Chlebek pieczemy 35-40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation