DIY - zrób to sam

DIY

bigos z cukinii
Składniki:

2 kg cukinii (4 średnie cukinie),
300g marchewki (2 średnie marchewki),
1 cebula,
0,5kg kiełbasy cienkiej,
7 łyżek koncentratu pomidorowego,
4-5 łyżek słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Wykładamy ją na sitku i solimy. W tym czasie ścieramy marchewkę również na grubych oczkach tarki i kroimy cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy marchewkę i smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukinię, podlewamy całość 1 szklanką wody, dodajemy koncentrat i paprykę i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. W tym czasie kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Kiełbasę dodajemy do cukinii. W między czasie potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Uwaga:
1) Bigos jest najlepszy 1-2 dni po przygotowaniu, gdy się "przegryzie".
2) Danie jeszcze można podlać w trakcie gotowania wodą jeśli wyparuje.
3) Część kiełbasy można zastąpić boczkiem lub go po prostu dodać dodatkowo do potrawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation