Kuchnia

Przepisy

Ratatouille

3 cebule
6-12 (albo i więcej) ząbków czosnku
3-4 małe
twarde cukinie
2-3 bakłażany (zależy od wielkości, powinno ich być tyle samo, co cukini)
3 czerwone papryki
3 zielone papryki
5-6 dużych pomidorów
bouquet garni: pietruszka
rozmaryn
majeranek
tymianek
cząber (może być również bazylia)
oliwa
sól
pieprz

Przygotowujemy warzywa: cebulę i czosnek drobno siekamy; bakłażany kroimy w kostkę, cukinię w grube plastry, paprykę na pół (wtedy czyścimy z pestek), potem na ćwiartki - te z kolei kroimy w grube paski. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, kroimy na duże kawałki. Mocno rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. Następnie w kilkuminutowych odstępach dodajemy bakłażany, cukinie, paprykę, czosnek i pomidory. Dodajemy zioła związane nitką (byle nie kolorową), solimy i pieprzymy. Dusimy na maleńkim ogniu przez niecała godzinę. Przed podaniem wyjmujemy zioła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation