Kuchnia

Food and drinks

Kisiel jabłkowy

Składniki (na 2-4 porcje w zależności od pojemności brzucha łakomczucha):
2 szklanki zimnej wody
1,5-2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jabłko (ewentualnie 2, jeśli są małe)
szczypta cynamonu
cukier waniliowy
sok z cytryny

Przygotowanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, a następnie niezwłocznie skropić sokiem z cytryny. W małym rondlu zagotować 1,5 szklanki wody dodając cukier, odrobinę cukru waniliowego, cynamon i starte jabłko. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do rondla, po zagotowaniu się wody z jabłkami. Wymieszać energicznie tak, aby kisiel równomiernie zgęstniał. Gotować kilkanaście sekund i wyłączyć palnik. Kisiel przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu lub po przestudzeniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation