Kuchnia

Przepisy

daktyle w czekoladzie: Sernik czekoladowy z wiśniami

Ciasto na spód:
75 g masła lub margaryny
150 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Początkowo, zagniatając ciasto, możecie mieć wrażenie, że wychodzi kruszonka ale po ok. 1 minucie przekonacie się, że zaczyna tworzyć bryła ciasta (sprawdzone kilkakrotnie). Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C. Na większą blaszkę wystarczy wziąć 1 i 1/2 porcji ciasta.

Masa serowa:
500 g białego sera mielonego (z wiaderka)
100 g brązowego cukru
1 mleczna czekolada 100g
2 jajka
1/2 budyniu w proszku o smaku czekoladowym
1/2- 3/4 szklanki wiśni z syropu lub kompotu

Do sera dodać brązowy cukier, jajka i budyń. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do masy serowej, wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w 170°C.

Polewa wiśniowa:
150 ml syropu z dodanych do sernika wiśni
50 ml wody
2 lekko zaokrąglone łyżeczki żelatyny

Do rondelka wlać syrop wiśniowy i wodę, zagotować. Wsypać żelatynę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie się lekko zsiadać, wylać ją na wierzch ostudzonego sernika i równomiernie rozprowadzić. Zostawić w chłodzie aż wierzch całkowicie się zsiądzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation