Design

Design

Spaghetti z boczkiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Składniki
spaghetti, 250 gram
chudy boczek, 100 gram
suszone pomidory, 6 sztuk
czosnek, 1 ząbek
śmietana kremówka (30%), 300 mililitrów
bazylia, 15-20 dużych liści
orzechy (użyłam włoskich), 2 łyżki
starty parmezan, 3-4 łyżki
pieprz biały

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

2. Boczek i pomidory pokroić w paski. Czosnek, bazylię i orzechy posiekać. Na patelni delikatnie zarumienić boczek (nie robić z niego skwarków!). Następnie dodać pomidory i czosnek. Smażyć około 2 minut. Zmniejszyć ogień. Wlać śmietanę. Przyprawić pieprzem. Kiedy zacznie delikatnie bulgotać dodać makaron (makaronu nie przelewać wodą). Chwilkę podgrzewać. Dodać bazylię i dokładnie wymieszać.

3. Makaron przełożyć na talerze. Posypać orzechami i parmezanem.

Składniki na 2 duże porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation