Kuchnia

Surówki

Surówka ze świeżego buraka

Składniki:

zioła prowansalskie 1 g
jabłko 150 g
cebula czerwona 150 g
majonez 50 g
sok z cytryny 1 1⁄4 ml
ogórki kiszone 120 g
buraki 210 g
czosnek 5 g
sól 1 g

Surówka ze świeżych buraków - Laura Podana na spotkaniu surówka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem.
SKŁADNIKI:

2 średniej wielkości surowe buraki
2 średniej wielkości ogórki kiszone
1 czerwona cebula (może być też zwykła)
1 spore jabłko
1 ząbek czosnku
mieszanka ziół prowansalskich (mogą też być inne ulubione zioła)
1-2 łyżki majonezu
sól do smaku
ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia

Warzywa obrać, z jabłek usunąć gniazda nasienne.
Warzywa posiekać w malakserze* (można też zrobić to w kubku miksującym). Warto to zrobić porcjami - warzywa powinny być rozdrobnione/posiekane bardzo drobno, ale nie na miazgę.
Dodać majonez i doprawić do smaku solą i ziołami. * W oryginale warzywa były siekane w tzw multirozdrabniaczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation