Kuchnia

Kuchennie

Bez okruszka – przepisy bezglutenowe » Rosyjskie syrniki (serniczki)

0,5 kg białego sera
100 g cukru (można dodać łyżkę cukru z wanilią)
1 jajko
ok. 100 g mąki ryżowej plus do posypania i obtaczania
szczypta soli
garść rodzynek (najlepiej ekologicznych, suszonych na słońcu)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
olej rzepakowy
Dodatkowo
śmietana lub jogurt (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
miód lub syrop z agawy

1. Ser zmiel lub rozdrobnij widelcem. 2. Dodaj do niego cukier, sól, jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj. 3. Masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj wałeczki o średnicy 2–3 cm. 4. Ostrym nożem potnij na kawałki długości 1 cm i obtocz w mące. Jeśli podczas cięcia serniczki stracą swoją okrągłą formę, możesz uformować je rękoma. 5. Smaż na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. 6. Usmażone serniki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. 7. Podawaj na gorąco, z kleksem śmietany, polane miodem lub syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation