Kuchnia

beza na szarlotkę

Z różową pianką.
Składniki na 20 porcji:
- 3 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- kostka margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg kwaskowatych jabłek,
- szklanka cukru,
- torebka kisielu wiśniowego lub truskawkowego,
- lody waniliowe lub malaga
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski. Białka jajek oddziel od żółtek. Margarynę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mąki. Dosyp proszek do pieczenia oraz 4 łyżki cukru. Dołóż żółtka. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i ochładzaj około 30 minut.
2. Rozwałkuj 2/3 ciasta, wylep nim spód formy. Resztę ciasta dalej ochładzaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój. Usmaż z resztą cukru i odrobiną wody. Przestudź.
3. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp kisiel. Na cieście w blasze rozsmaruj jabłka. Na tym różową piankę. Wyjmij resztę ciasta z lodówki i zetrzyj posypując piankę. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy jabłecznik wyjmij z piekarnika. Podawaj ciepły z lodami.
Czas przygotowania: 70 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation