Inne

kulinarnie-klopsiki,kotleciki,roladki,krokiety

zamiast popularnych sajgonek, proponuje kebaby, czyli mielone z oryginalnymi przyprawami wietnamskimi. najpopularniejszą orientalną kuchnią jest bez wątpienia, kuchnia wietnamska. jej potrawy mają wyszukany aromat i smak, dzięki świeżym składnikom. bez sosu rybnego i trawy cytrynowej nie byłoby potrawy wietnamskiej.



składniki:

400 g mięsa mielonego wieprzowego
125 g bułki mielonej
4 ząbki czosnku /zmiażdżone/
2 szt. cebuli szalotki /drobno pokrojonej w kostkę/
2 łyżki sosu rybnego /ew. sojowego/
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek świeżej kolendry
3 gałązki świeżej mięty
sól i pieprz
dodatkowo:

8 szt. patyczków do szaszłyków
olej arachidowy lub sezamowy
sałata lodowa
ryż lub makaron ryżowy /ugotowany/
wykonanie:

wszystkie składniki dobrze wymieszać, następnie formować małe kiełbaski, w każdą wbić patyczek.
smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, po czym dusić pod przykryciem 8-10 minut na małym ogniu, podlewając odrobiną wody.
gotowe kebaby podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, z dodatkiem sałaty.
smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation