Kuchnia

CYNAMONOWO <3

Sernik z solonym karmelem i jabłkami

Składniki

Składniki na spód:
- 170g ciastek maślanych
- 85g masła, rozpuszczonego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Masa jabłkowa:
- 400 g jabłek (waga po obraniu), najlepiej kwaśnych np. granny smith

- 20 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
- 80 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych
- 120 g karmelu z solą morską*

*Sos karmelowy z solą morską:
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 1/4 szklanki wody
- 50 g masła
- 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Masa serowa:
- 250 g tłustego twarogu
- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
- ¼ szklanki cukru
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
Bita śmietana:
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)

Przepis

Dno tortownicy o średnicy 20 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Ciasteczka razem z cynamonem zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na proszek, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Piec w temperaturze 190 stopni 6-8 minut, spód powinien się przyrumienić. Studzić w formie na kratce.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać jabłka, cynamon, cukier, sok z cytryny oraz sól. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywę, aby nadmiar płynu odparował. Gotowe jabłka przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia.
Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Włożyć do misy, dodać cukier, sok z cytryny i budyń śmietankowy. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodać jajko i żółtko, miksując na małych obrotach miksera. Wlać śmietanę i zmiksować.
Na wystudzony spód wyłożyć solony karmel, posypać orzechami. Rozłożyć równomiernie jabłka, delikatnie dociskając. Wylać masę serową.
(Formę z sernikiem położyć na większej, płaskiej formie, aby masło które może wypłynąć z foremki w trakcie pieczenia nie zabrudziło dolnej części piekarnika). Piec w temperaturze 160 stopni 45-50 minut. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Bitą śmietaną udekorować schłodzony sernik. Polać polewą karmelową, schłodzić w lodówce. Smacznego!

*Sos karmelowy z solą morską (można przygotować dzień wcześniej):
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać. Ustawić moc palnika na najwyższą (kuchenka elektryczna) lub prawie najwyższą (kuchenka gazowa). Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 – 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Uwaga: przekroczenie temperatury o nawet 5ºC może spowodować spalenie się karmelu i jego gorzki smak.
Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga – reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską, wymieszać łyżką. wystudzić. Schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation