Kuchnia

sałatki

Kutia
przepis autorski na bazie powszechnego przepisu
(6-8 porcji)

1 szklanka pęczaku
szczypta soli
łyżka masła
3 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki masy makowej
1 szklanka rodzynek królewskich
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 flakonika esensji waniliowej
1/2 szklanki płynnego naturalnego miodu


zamiast masła- margaryna
zamiast rodzynek królewskich- inne rodzynki, np. sułtanki
zamiast orzechów nerkowca - migdały
zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej - skórka starta z ½ pomarańczy
*zamiast esencji waniliowej - ziarenka z ½ laski wanilii (wanilia będzie bardziej wyczuwalna)
*zamiast naturalnego miodu - sztuczny miód


Opłucz ziarna pęczaku. Włóż do rondelka i zalej 1 ½ szklanką wody. Dodaj łyżkę masła i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut mieszając co jakiś czas.
W międzyczasie zalej rodzynki wrzątkiem na kwadrans. A następnie porządnie odsącz. Nie wylewaj wywaru z bakalii!
Do pęczaku dolej 1 szklankę wywaru, zdejmij z gazu i przykryj pokrywką.
Po 30 minutach powtórz czynność dolewając ½ szklanki wywaru.
Po 30 minutach dolej 1/3 szklanki wywaru i gotuj przez kwadrans. Płyn powinien wyparować, a kasza być miękka. Ostudź.
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Orzechy wyłóż na blachę i podprażaj przez 10 minut.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce: ugotowany pęczak, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat waniliowy, rodzynki, miód i masę makową.
Przykryj folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki minimum na 48 h. Dzięki temu wszystkie smaki się połączą i będą bardziej aromatyczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation