Sport i fitness

brzuch

Lekki sernik krówkowy

Składniki na jedną małą formę keksową:

0,5 kg sera twarogowego Emilka 0% (jest bardzo kremowy)
4 czubate łyżki ksylitolu lub cukru
2 małe jajka- osobno białka i żółtka
2 płaskie łyżki skrobii kukurydzianej/ ziemniaczanej/ budyniu waniliowego
płaska łyżka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
5 łyżek masy krówkowej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Twaróg miksujemy krótko z żółtkami, cukrem, skrobią i mąką. Do masy twarogowej dodajemy piany z białek, ostrożnie mieszamy. Połowę masy nakładamy do foremki, na masę nakładamy warstwę kajmaku i przykrywany pozostałą masą twarogową. Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 40 minut, sernik musi byc przykryty folią. Po 40 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik 1-1,5 godziny. Wtedy wyjmujemy go z piekarnika i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Ja robiłam wczoraj o 21 i z roztargnienia zamiast w lodówce zostawiłam sernik w wyłącznym piekarniku :) I tak jest przepyszny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation