Kuchnia

Domowe jadło, by się pojadło

Ciasto z dyni
Potrzebne będzie:
500 g dyni pokrojonej w kawałki
100 g mąki razowej
275 g mąki zwykłej
110 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
125 ml mleka

Pokrojoną dynię przełożyć do garnka i rozgotować na papkę. W tym czasie w misce wymieszać suche składniki, czyli oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową i gałkę muszkatołową. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko i olej. Masę mleczno-jajeczną przelać do suchych składników, dodać dynię, wszystko wymieszać łyżką, tak by się połączyło. Nie należy mieszać zbyt długo, bo tego rodzaje ciast zwyczajnie takiej nadgorliwości nie lubią.
Jest to klasyczny przepis na dyniowe mufinki, można więc teraz postąpić dwojako: przełożyć masę do prostokątnej formy, lub foremek na mufinki. Ja użyłam niewielkiej ceramicznej formy o wymiarach 10x15 cm i przygotowałam ciasto z połowy podanych składników.
Piec w temperaturze 210 st.C ok. 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto jest ciężkie, wilgotne i naprawdę pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation