Fotografia

krajobraz

Ciasto z kaszą manną. Bez pieczenia.

Składniki: (duża blacha)

- 5-6 opakowań herbatników typu Petitki
- 1 szklanka kaszy manny
- pół szklanki brązowego cukru ( dałam trochę mniej)
- 200g masła
- 5 łyżek gorzkiego, ciemnego kakao
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 litr mleka




Masło rozpuścić w 1 litrze mleka. Dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać na małym ogniu. Powoli wsypać kaszę i gotować, cały czas mieszając. Dodać kakao ( najlepiej dodawać po jednej łyżce i dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki). Gotować aż masa zgęstnieje. Ułożyć na blaszce warstwę herbatników, wylać na nie masę i przykryć kolejnymi herbatnikami.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek gorącej wody i energicznie wymieszać do czasu uzyskania jednolitej, lśniącej polewy. Gorącą polewę wylać na herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation