Kuchnia

ryba

Śledzie w czerwonym winie - Smakowekubki.com


1 kg matiasów solonych
4 duże cebule czerwone
1/2 l czerwonego wina półwytrawnego
ocet winny 1/2 szklanki
3 łyżki cukru
5 goździków
kawałek cynamonu najlepiej w korzeniu

Sposób wykonania:
Śledzie namoczyć w wodzie około 1 godziny, W tym czasie dwa razy zmienić wodę.
Cebulę pokroić w plastry. Wino i resztę składników zagotować , włożyć cebulę i 3 minuty gotować.Wystudzić.
Osączyć filety na ręczniku papierowym, pokroić w ukośne kawałki, układać w słoju, przekładając cebulą, zalać wystudzoną zalewą winną. Po trzech dniach śledzie są gotowe do jedzenia. Wyglądają bardzo apetycznie, są jędrne,lekko słodka cebula o pięknym amarantowym kolorze podnosi walory smakowe i estetyczne.
Oczywiście zamieszczam „apetyczne” zdjęcia, które również powinny silnie działać na Waszą wyobraźnię i kubki smakowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation