Kuchnia

Kuchnia

Składniki na 6 tortilli:

Chrupiący kurczak:


-1 dużą pierś z kurczaka

-Bardzo gęste ciasto naleśnikowe (jajko,mąka,mleko,sól)

-2 szklanki płatków kukurydzianych np.CornFlakes

-1 szklankę bułki tartej

-płaską łyżeczkę pieprzu cayenne

-vegetę

-olej

Sos pikantny:

-3 łyżki ketchupu pikantnego


-pół łyżeczki musztardy

-szczypta pieprzu cayenne

-1 łyżeczkę soku z cytryny

Sos czosnkowy:

-3 łyżki majonezu

-3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego

-1 łyżeczkę granulowanego czosnku

-1/4 łyżeczki pieprzu

Ponadto:

-6 gotowych placków tortilli

-2 pomidory

-ogórek świeży

-6 plasterków sera

-sałata lodowa



Sposób wykonania:

Mięso gotujemy w wodzie z vegetą aż bedzie miękke.

Wyjmujemy z wody i kroimy na porcje. Ciasto nalesnikowe

mieszamy z pieprzem cayenne. Bułkę tartą mieszamy w

osobnym naczyniu z lekko pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Mięso najpierw maczamy w cieście naleśnikowym nastepnie

obtaczamy w płatkach kukurydzianych z bułką tartą. W

niewielkim naczyniu rozgrzewamy olej (powinno go być tyle aby

zanurzyło się całe mięso). Na rozgrzanym oleju smazymy

przygotowane mięso do momentu aż lekko zbrązowieje.

Sos pikantny: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i

dokładnie mieszamy.

Sos czosnkowy: Równiesz wszystkie składniki dokładnie ze

soba wymieszać.

Pomidor i ogórek pokroić w plasterki. sałatę podrzec na

niewielkie kawałki. Placki tortilli podgrzewamy kilka sekund

w mikrofalówce, kżdy placek smarujemy z jednej strony

cienką wastwa sosu pikantnego kładziemy na srodku plasterki

pomidora, na to mięso, plasterki ogórka łyżkę sosu czosnkowego,

plasterek sera i troche sałaty tortillę składamy w "kopertę"

koniec tortilli mozna owinąć folią aluminiową żeby tortilla się

nie rozwineła. Całość ponownie wkładamy na kilka sekund do

mikrofalówki, będzie gotowa gdy ser się roztopi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation