Kuchnia

zupy

Krem dyniowy z pomarańczą i imbirem

Składniki:
- 350 g surowej obranej dyni
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- skórka otarta z 1/3 pomarańczy
- 100 ml mleka sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól
- pieprz biały
-szczypta cynamonu
- pół łyżeczki imbiru susznego
- przegotowana woda (do uzyskania konsystencji kremu)

Przygotowanie:
Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia, którą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy około 40 min doglądając w między czasie i przekładając kawałki aby się nie przypiekły. Upieczone kawałki dyni blendujemy na gładki krem dodając przegotowanej wody i mleka do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Następnie wyciskamy sok z połowy pomarańczy, ocieramy skórkę i dodajemy do kremu. Całość podgrzewamy na małym ogniu doprawiając imbirem, szczyptą cynamonu, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Podajemy z prażonym sezamem i kapką sos sojowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation