Kuchnia
figowo
Pizza z figą
Co tu dużo mówić... Uwielbiam pizze :) Bardzo polecam to ciasto na pizze, jest na zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie. Dodatkowo przygotowałam je w lekko zdrowszej wersji - użyłam mąki orkiszowej, zamiast zwykłej pszennej.
Składniki na ciasto (placek o średnicy ok. 30cm):
1-1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa),
1/2 szklanki mleka,
2 łyżki mleka w proszku,
14g suszonych drożdży (świeżych 30g),
50g miękkiego masła (można zastąpić olejem, mniej więcej 2-3 łyżki),
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.
Suche drożdże wsypać do przesianej mąki, ze świeżych zrobić zaczyn. Dodać mleko (płynne i w proszku), masło, sól i cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do dłoni. Najlepiej na początku wykorzystać tylko 1 szklankę mąki i podsypywać lekko pozostałą w razie potrzeby.
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W między czasie przygotować sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka suszonego oregano,
szczypta soli i pieprzu do smaku.
Do garnka wlać pomidory, dodać pozostałe składniki i gotować do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać, albo do takiej konsystencji jak lubicie (ja lubię jak w sosie są jeszcze większe części pomidora).
Po tym czasie zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia.
Z racji tego, że ciasto będzie wyrastało ok. 1 godzinę lub więcej, mamy jeszcze czas na przygotowanie sosu z którym podamy pizze ;)
Sos jogurtowy:
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1/2 łyżeczki cukru,
szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
(opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (możecie też dodać świeży, ale trzeba z nim bardzo uważać, bo jest esencjonalny i może zabić całkowicie smak).
Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Sos przechowywać w lodówce, aż pizza będzie gotowa. Najlepiej smakuje schłodzony.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (bądź rozciągamy w dłoniach - ja tak zawsze robię), układamy na blaszce do pieczenia i polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzch układamy ulubione dodatki.
Dodatki:
1 świeża figa,
3 pomidorki koktajlowe,
1/2 czerwonej cebuli,
50g startego sera bursztyn.
Figę kroimy w ósemkę, pomidorki w ćwiartkę, a połówkę cebuli siekamy w piórka. Pizze najpierw posypujemy serem, następnie wszystkimi dodatkami.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180º C przez 20-25 minut.
Podajemy z sosem jogurtowym, rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.
MA==