Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

pieczony deser francuski, wykonany z lekkiego ciasta z dodatkiem kremu waniliowego i sezonowych owoców. ja przygotowałam z truskawkami, ale to zależy od nas jakich owoców chcemy dodać, ważne aby były świeże. bardzo szybkie danie w przygotowaniu.

najlepiej smakuje na ciepło, doskonałe danie na śniadanie lub jako deser.

składniki:

4 jaja
100 g cukru
75 g mąki pszennej
250 g ugotowanego budyniu waniliowego/opcjonalnie/
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka wanilii
300 g świeżych truskawek
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki masła
wykonanie:

jaja ubić z cukrem na jasną, kremową masę.
do ubitej masy dodać wanilię, mąkę, lekko przestudzony budyń i śmietanę, wszystko dokładnie zmiksować.
tak przygotowaną masę przelać do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, następnie na masę poukładać połówki truskawek.
piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. c przez 30 minut, następnie zmniejszyć temp. do 165 st. c przez 25 minut. /do zarumienienia i suchego patyczka/
po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation