Kuchnia

kuchennie

Ciasto marchewkowe z kremem serowo-śmietankowym

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

132 g mąki pszennej
30 g jasnego cukru muscovado (dałam ciemny)
30 g zwykłego cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
75 ml oleju
55 ml. soku pomarańczowego
2 jajka
105 g startej marchewki
skórka z 1 dużej pomarańczy


Krem serowo-śmietanowy:

300 g sera mielonego z wiaderka
1 szkl. śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru1
ok. 1 1/2 łyżeczki żelatyny


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem). Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce umieścić cukier, olej, sok, jajka i rozmieszać. Dodać marchewkę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i przesiać do mokrych składników. Całość wymieszać krótko łyżką, do połączenia się składników. Przelać do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 minut.

Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ser zmiksować, żeby był gładki. Dodać ser do ubitej śmietany, zmiksować. Wlać żelatynę i ponownie całość zmiksować.

Wierzch ciasta delikatnie skroić, aby było równe, jeżeli w ogóle jest taka potrzeba. Krem rozsmarować na marchewkowym cieście, wstawić do lodówki, aby krem lekko stężał
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation